Aktiviteter

Det finns alltid något roligt att göra i området, oavsett väder. Våra personliga favoriter är:

(Klicka på aktivitetens namn för mer information. En ny flik öppnas)

Forsaleden är en magnifik vandringsled. Området kring Forsa är fascinerande och sägenomspunnet med kulturlämningar, vacker natur och en vattenpark formad av naturen.Leden följer Forsaån genom delvis stenig terräng över en bro och en träspång. Längs stigen finns vattenfall, bäckar och dammar. Här växer ett antal sällsynta växtarter, vilket delvis beror på den kalkrika berggrunden. Mineralerna påverkar också vattnet, som här och var är vackert grönskimrande. Vindskydd finns vid Forsabadet (badplats), Herrevadsströmmen och Fäbodvallen.

Se webbplatsen för parkeringsalternativ, varav vissa är avgiftsbelagda.

Klevens Topp

Vandringsled till toppen av Klevens med milsvid utsikt över det omgivande landskapet. Leden startar vid Klevsand vid Idsjöns strand. I början av leden hittar du en stenålderskyrkogård och kulturlämningar som älggropar och ruiner.

Vid den brantaste delen finns det ett rep som hjälper dig, se upp!

Vandringen fortsätter sedan genom vackra skogar och avslutas på toppen med lavbeklädda hålor. När du når toppen, var försiktig när du går längs klippan! Vägen tillbaka går ner samma väg i relativt brant terräng. Spännande vandring på 2,5 km.

Den angivna punkten i Google Maps kan nås med bil. Det finns en glänta där för parkering. Stigen går först genom skog och sedan uppför en liten backe med en vacker porlande bäck intill. Efter några kilometer når du Kroktjärn, en del av Gimdalens skyddade fiskeområde där det också finns ett gömsle. Vid Kroktjärn kan du gå till toppen med utsikt över trädtopparna i flera kilometer.

Leden passerar flera platser av kulturellt och naturligt intresse, till exempel en stor fångstgrop och ruinerna av en gammal herdestuga. Vid rastplatsen kan du se resterna av en ruin och en kolbädd.

Kunskapsleden

Del av Gimånsleden. Det finns många grillhus längs stigen. Träplankorna på gångstigen kan vara mycket hala. Efter detta går du in i skogen efter 3 km. Återvänd via samma stig. I skogen följer du de gula kryssen om du vill gå så långt.

Rutten går genom mycket varierande landskap, där sträckan upp till Kulla är särskilt speciell med sitt kala berg och steniga landskap. Från utsiktsplatsen på toppen har man en fantastisk utsikt över Gimdalen och det omgivande området.

Kullaleden börjar vid vändplanen i slutet av vägen ovanför Herrgårdsboan. Leden följer sedan en stig genom skogen via en liten mosse och vidare upp till en vacker skogssjö där du kan stanna till och ta en paus.

Efter dammen fortsätter leden uppför en brant sluttning till Kulla. Glöm inte att leta efter kaffekannan i trädet! Vid vandringens slutpunkt – utsiktsplatsen på toppen – finns en raststuga med eldstad. Därifrån har du en fantastisk utsikt över Gimdalen och det omgivande området.

På vägen tillbaka passerar du ett 1300-talsröse som är en del av Gimdalens historia.

Jamtli

Jamtli är ett museicentrum i Östersund med tre museer på en och samma plats. Här möts historia, konst och kulturhistoriska miljöer – tillsammans skapar de unika upplevelser som både roar och berör. Jamtli förvaltar stora samlingar av föremål, fotografier, böcker och konst. Vi bedriver också en omfattande verksamhet för allmänhet och skolor.

Kring jul kommer den “riktiga” jultomten med sina renar förbi här och du kan lämna din önskelista.

Huvudstad i Republiken Jämtland

Här finns gott om butiker, caféer och restauranger. Östersund har också sevärdheter och aktiviteter att uppleva. Kolla in Östersunds webbplats för mer information och en lista över aktiviteter hittar du här.

Klätterpark

Rolig klätterpark bestående av 11 banor, 7 Ziplines och 1 Zipdrop (fritt fall)

I denna klätterpark klättrar barn från 5-9 år tillsammans med en betalande vuxen, ungdomar från 10 år kan klättra på egen hand.

webbplatsen hittar du plats, öppettider och kan boka ett klätterpass.

Sverige är känt för sina älgar. Så det finns också en chans att du kommer att stöta på dessa majestätiska djur under en trevlig skogspromenad.

Dessutom är det alltid roligt att se dem på nära håll. När du vill, gå till Moose Garden. Det är en rolig och informativ park. Kolla hemsidan för öppettider.

Glassbaren

Ice bar: Sveriges flerfaldiga mästare

Address:
Bräcke Skolgatan 2, 840 60 Bräcke

Oavsett om du är ute efter en kopp kaffe med något sött till eller en rejäl lunch så hittar du det här. På Folketshus kan du alltid välja mellan minst två rejäla bufférätter till lunch, och vårt fräscha och välfyllda salladsbord brukar vara mycket uppskattat.

Plockning av bär

I slutet av augusti och hela september är skogarna fyllda av de mest utsökta bären. Om du vill veta vilka bär ni alla kan äta, klicka på den här webbplatsen. Förresten är det också en trevlig webbplats för att lära sig mer om detta vackra land ur ett amerikanskt perspektiv.

Kartor för turister:

(Klicka på kartan för att förstora den)

Om du letar efter något speciellt är du välkommen att höra av dig till oss. Vi kommer att försöka ge dig så goda råd vi kan.

Om du har ett tips, låt oss veta!